Laddning

Elbilarna är på kommande –
vi förser dig med allt du behöver för att göra ditt hem eller din arbetsplats elbilsvänglig!

ALLMÄNT OM ELBILSLADDARE

Behovet för laddning av el- och hybridfordon ökar i högsta grad och förutsättningarna för en fungerande elbilspark är enkla: miljövänlig och effektiv laddning, enkel administration samt användarvänlighet. Vi erbjuder laddare för el- och hybridbilar från Ensto Finland Oy, Liikennevirta Oy (Virta) samt Webasto.

​STANDARDSERIER FÖR LADDNINGSKONTAKTER

Det finns olika standarder på laddningsutrustning för el- och hybridbilar. Rätt standard väljs beroende på bilmodell och behov. Dock är de flesta bilar idag kompatibla med åtminstone Typ 2 och man strävar efter att alla elbilar i framtiden använder denna. Generellt är dessa uppdelade i en europeisk standardserie och en asiatisk standardserie. Till den europeiska standardserien hör Typ 2 mode 3 och CCS. Till den asiatiska standardserien hör typ 1 och ChaDeMo

OM OLIKA LADDARE

TYP 1

1-fas växelström för normalladdning upp till 32A, används främst av asiatiska biltillverkare.

TYP 2

3-fas eller 1-fas växelström för normalladdning upp till 70A, används främst av europeiska biltillverkare.

ChaDeMo

Likströmsladdning för snabbladdning med effektbegränsning beroende på utrustning, används främst av asiatiska biltillverkare.

CCS

Likströmsladdning för snabbladdning med effektbegränsning beroende på utrustning, används främst av europeiska biltillverkare.

​Kontakten på matningssidan kan vara någon av de fyra kontakter som illustrerats ovan utom Typ 1 – den kan också vara en jordad hushållskontakt, Schuko (det vanliga hushållsuttaget i ett hem) är dock inte godkänt att användas för laddning av elfordon i Finland. Denna kontakt håller även på på att fasas ut och få nya elbilar har Schuko-kabel som standardtillbehör. Vissa av de ovan nämnda kontakterna är också kompatibla med varandra genom specialkablar eller adapters som går att köpa till fordonet.

Vi säljer olika laddningskablar och -tillbehör för samtliga ovannämnda kontakttyper – kontakta oss och berätta vilken typ av tillbehör du behöver!

ENSTO LADDARE

Vi erbjuder hela Enstos sortiment på laddare för el- och hybridbilar. Ensto är ett känt och säkert varumärke från Finland.

I sortimentet finns laddare av typ1, typ2 mode 3, samt CCS och ChaDeMo. Effektklasser allt från 1,8kW till 150kW.

Samtliga laddare är kompatibla med Smart-Grid och molnbaserade servicetjänster.

Besök gärna Enstos hemsida för mera information om produkterna!

VIRTA

Vi samarbetar med Liikennevirta Oy och erbjuder deras sortiment på laddare, integrerade med deras back-end system. I sortimentet finns tre olika back-end system: KOTI (för hemmabruk), BUSINESS (för den som vill erbjuda laddning åt sina kunder) samt KIINTEISTÖ (för bostadsbolag och företag).

Virtas laddare kommer från finska Ensto och holländska Alfen. Effektklasserna varierar från 3,7kW till 50kW. cMed Virtas molnbaserade tjänster kan användare begränsas, följa upp statistik, reservera laddare, få online uppdatering, identifiera, ta betalt enligt egen taxa, betala via app, kreditkort eller nyckel-tag och få automatisk debitering – dessutom med 24/7 kundsupport.

Generellt går en laddningsprocedur med Virtas laddare till så här:

  1. Användaren hittar via Virtas app var närmaste lediga laddstation finns och reserverar den i appen.
  2. Användaren läser sin nyckeltag, RFID-kort eller betalar via Virtas app eller med sitt kreditkort via Virtas hemsida.
  3. Användaren laddar.
  4. Debiteringen sköts automatiskt och ägaren får pengarna på kontot.

Besök Virtas webshop för mera information om de enskilda produkterna. Nedan kan du hitta produktblad som berättar mera om Virtas produkter.

Scroll to Top